Korejski kulturni centar Washington, DC (KCCDC) trebao bi započeti treći dio svoje 'Korejske umjetnosti u SAD-u' predstavljanjem virtualnog obilaska 'Rediscovering Korea's Past', s početkom 26. veljače u 18:00. lokalno vrijeme.

Ova nova prilika iz KCCDC ponovno posjetiti korejska umjetnička djela u američkim muzejima odvest će gledatelje kroz Freer Gallery of Art i Arthur M. Sackler Gallery, Smithsonianov Nacionalni muzej azijske umjetnosti u Washingtonu, DC. U virtualnom obilasku u Korejskoj galeriji svakako će se naći kulturno značajan korejski seladon - drevna keramička djela iz razdoblja Goryeo, uglavnom definirana svojom zelenkastom bojom, a koja se ubrajaju među najljepša djela na svijetu.

ČITAJ VIŠE: Novi kaligrafski rad obilježava Dan Hangeula i godišnjicu smrti aktivista Ryua GwansunaObilazak će voditi Sunwoo Hwang, korejski programski suradnik u Freer and Sackleru. Kao prva KCCDC ponuda za svoju korejsku umjetnost u SAD-u za 2021. sadržavat će izvrsna djela s njihove trenutne izložbe, koja sadrži celadon keramiku iz dinastije Goryeo (918. do 1392.). Većinu predmeta izloženih na izložbi osobno je kustosirao Charles Lang Freer (1854. - 1919.), osnivač Freer Gallery of Art. Skupljao je seladonske proizvode na prijelazu u dvadeseto stoljeće, potaknut priljevom globalnog interesa za korejsku umjetnost na poluotoku, kao i u dijelovima Amerike, Europe i Japana.

Kada je Galerija Freer otvorila svoja vrata javnosti 1923. godine, odmah je postala prepoznatljiva po svojoj neusporedivoj kvaliteti i povijesnom značenju. Charlesa Lang Freera prvi put je privukla korejska umjetnost nakon što je svjedočio deset zdjela iz dinastije Joseon (1392. - 1897.). Od ovih korejskih zdjela, njegova umjetnička zbirka kasnije je narasla i pokrila drevne komade seladona iz dinastije Goryeo, kao i rijetke primjerke klasičnih budističkih slika.

Sada, Freer Gallery sadrži oko 773 antikviteta u svojoj korejskoj zbirci, uključujući blizu 300 keramičkih komada u različitim dijelovima korejske povijesti - Tri kraljevstva, Unified Silla, Goryeo, pa sve do razdoblja Joseon.

Dok je muzej privremeno zatvoren za posjetitelje, kao dio mjera opreza javnog zdravlja zbog globalne pandemije koronavirusa, virtualni obilazak pružit će priliku ljudima da pogledaju ove izuzetne predmete. U ovom vremenu ograničenih putovanja i osobnih aktivnosti, korejska umjetnost u SAD-u stvarat će novo iskustvo u uvažavanju bogatstva i raznolikosti korejske tradicionalne i suvremene umjetnosti u američkim muzejima.

Događaj, Korean Art u SAD-u, bit će dostupan na kanalima društvenih medija KCCDC - YouTube , Instagram - kao i na Freer Gallery of Art i Arthur M. Sackler Gallery YouTube kanal .

POVEZANI ČLANAK: Nova web-drama '300-godišnja klasa 2020.' snimljena na UNESCO-voj listi svjetske baštine